De lekkerste recepten van Quintus Vitaal

Verse pastasaus te gebruiken voor macaroni, lasagne en dergelijke

Ingrediënten:

• 1,5 kg rijpe tomaten van Lokaal Westland
• 2 eetlepels olijfolie
• 1 ui
• Handje verse basilicum
• 2 teentjes knoflook
• 1 theelepel zout
• Klein scheutje honing
• Goede olijfolie ter garnering

Bereiden:

Breng een pan water aan de kook. Verwijder het kroontje van de tomaten en kerf de tomaten kruislings aan de onderkant in. Dompel de tomaten 1 voor 1 in het kokende water en wacht 10 seconden tot een velletje omkrult. Haal uit de pan en dompel onder in koud water. Verwijder het velletje van de tomaat en snijd in 4 stukken.
Snijd de ui fijn. Verwarm een pan met een dikke bodem. Voeg de olijfolie toe en fruit de uisnippers totdat ze zacht zijn. Ondertussen snijd je de teentjes knoflook fijn en voeg aan de zachte ui toe. Vervolgens de tomaten, zout en honing erbij.
Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen, totdat je de tomaten makkelijk door kunt steken. Maal tot een egale massa met de staafmixer. Zet het vuur zachter en laat 3 uur zachtjes inkoken. Hak de basilicum fijn. Voeg het kruid en een scheutje goede olijfolie toe aan de saus.